Smilodony brały wszystko na klatę, a wilki straszne obrywały po głowie i łapach
18 kwietnia 2017, 11:29Doktorantki z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles zbadały kości smilodonów (Smilodon fatalis) i wilków strasznych (Canis dirus). Na barkach i kręgosłupie kotowatych znalazły urazy, do których prawdopodobnie doszło podczas ataków na duże roślinożerne ofiary, np. bizony i konie. U psowatych występowały raczej urazy głowy, szyi i nadgarstków.
Duże dawki witaminy D w ciąży zapobiegają dziecięcej astmie
29 maja 2017, 11:48Suplementacja witaminą D w ciąży może zapobiegać dziecięcej astmie.
Przyjazne środowisku polimery ze związku ze skórek cytrusów
21 lipca 2017, 12:01Naukowcy z Katalońskiego Instytutu Badań Chemicznych opracowali metodę uzyskiwania poliwęglanów z dwutlenku węgla i tlenku limonenu, monoterpenu z owoców cytrusowych.
Od odpadów browarnianych do ciekłej pożywki dla drożdży
30 sierpnia 2017, 05:23Naukowcy z Uniwersytetu Technologicznego Nanyang opracowali metodę przekształcania wytłoków browarnianych w ciekłą pożywkę dla drożdży piwnych.
Potwierdzono, że artefakt wydobyty z wraku to najstarsze znane astrolabium
25 października 2017, 09:37U wybrzeży Omanu we wraku okrętu Esmeralda z floty Vasco da Gamy odkryto najstarsze znane astrolabium. Karaka zatonęła na Oceanie Indyjskim podczas sztormu w 1503 r.
Nasycone kwasy tłuszczowe tworzą sztywne wyspy w błonie, które stopniowo uszkadzają komórki
4 grudnia 2017, 12:31Badanie obrazowe zespołu z Uniwersytetu Columbia pokazuje, w jaki sposób nasycone kwasy tłuszczowe uszkadzają komórki.
Odtworzenie prawidłowego poziomu koenzymu Q10 odwraca insulinooporność
8 lutego 2018, 12:13Odtwarzając poziom ubichinonu (in. koenzymu Q10), który odpowiada za przenoszenie elektronów w łańcuchu oddechowym, można przezwyciężyć insulinooporność (stan przedcukrzycowy).
Nowo odkryte bakterie pomagają dzikim pszczołom magazynować pokarm dla larw
16 kwietnia 2018, 09:26Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside wyizolowali z dzikich pszczół i kwiatów 3 nieznane dotąd gatunki bakterii z rodzaju Lactobacillus. Wydaje się, że odpowiadają one za konserwowanie pyłku i nektaru przechowywanego w ulu dla larw (czerwi).
Picie na umór może utrudniać nastolatkom osiągnięcie szczytowej masy kostnej
15 czerwca 2018, 11:25Nastolatki, które regularnie się upijają, mogą nie osiągać swojej szczytowej masy kostnej.
Drobna mgiełka i bakterie nie mają szans...
2 sierpnia 2018, 10:13Amerykańscy naukowcy opracowali urządzenie, które rozpyla środki odkażające. Pracuje ono na różnych substancjach, także tych, których wcześniej nie rozpylano, np. glikolu trietylenowym (ang. triethylene glycol, TEG).